Öğrencilerimiz "BioInnovation 2022"'den Birincilikle döndü.

Marmara Üniversitesi Biyolojik Bilimler Kulübü olarak katıldığımız ve birinci olduğumuz Bioinnovation 2022 yarışmasında sunduğumuz projemizle, büyük bir sağlık hem de güzellik sorunu olan sivilce ve aknelere daha kesin, uygulanması kolay ve yan etkisi olmayan, kişilerin güvenle kullanabileceği hidrojel bazlı bir akne bandı hedefliyoruz.

Sivilce oluşum süresinde biyofilm oluşturarak kendisini bağışıklık sistemimize karşı korkuyan S. aureus, bunu QS (Quorum Sensing) mekanizmasıyla yapmaktadır. Bakteri ortamda yalnız olmadığını anladığında, konakçı bir parazitten istilacı bir parazite dönüşür ve cilde hasar verir, ardında kalıcı izler bırakır.

Projemizle bu bakterilerin, özellikle sivilcenin ana nedeni olan S. aureus'un QS mekanizmasını hedefledik. In silico ortamda denenmiş ve akne oluşumunda rol alan bakterilerin QS mekanizmasıyla uyumlu liken özütleri ile üremelerini, biyofilm oluşturmalarını ve en sonunda aknenin devamında oluşan skarları iyileştirmeyi hedefliyoruz.

Herhangi bir enjeksiyon ve yan etkisi olabilecek kimyasal kullanılmamasından dolayı sıklıkla ve güvenle kullanılabilir, maliyeti düşük bir kozmetik ürün olacaktır. Hiçbir şekilde hayvan deneylerine ihtiyaç olmamasıyla birlikte vegan bir üründür. Kozmetik pazarında bulunan diğer akne bantlarını; nem tutucu, dayanıklı, erken maddeleri hapsedebilmesi ve sıcaklık hassasiyetiyle salabilmesi sayesinde tercihen geride bırakmaktadır.

Bizler hidrojel katmanlarına absorbe ettireceğimiz çeşitli liken özütleri ile sadece akneyi tedavi etmekle kalmayacağız, ardında bıraktığı skarların da oluşmasını önleyeceğiz. Ürünümüz sadece akne için değil, bakteri enfeksiyonun olabileceği her yere uygulanabilir methodlarla geliştirildiği için dünya pazarında büyük bir yer alması hedeflenmektedir.